Κυριακή 10 Ιουλίου 2016




Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε


DE SS. XLV MARTIRIBUS NICOPOLI IN ARMENIA


ACTA
(ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ 45 ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)







Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες  οι μαρτυρήσαντες στη Νικόπολη της Αρμενίας 


Παρεμβολὴ τις εὑρέθη Θεῷ νέα,
Τόλμη παρεμβάλλουσα καὶ πυρὸς μέσον.
Κτεῖνεν ἐρισθενέας δεκάτῃ πῦρ Νικοπολίτας.


Βιογραφία
Οι Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες μαρτύρησαν στη Νικόπολη της Αρμενίας και μεταξύ αυτών ήταν και οι πρόκριτοι της πόλεως Δανιήλ, Μαυρίκιος, Αντώνιος και Λεόντιος.



Όταν το 315 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Λικίνιος εξέδωσε διάταγμα κατά των χριστιανών, οι Σαράντα Πέντε αυτοί Άγιοι, πήγαν μόνοι τους στο δούκα και φανέρωσαν ότι είναι χριστιανοί. Σε ερώτηση του Λυσία, ποιος τους έπεισε να μη θυσιάζουν στους θεούς, αυτοί απάντησαν: «Ο Χριστός είναι εκείνος που μας δίδαξε και μας έπεισε να μη λατρεύουμε θεούς ανύπαρκτους, και να μη προσκυνούμε τα είδωλα τους». Οργισμένος ο δούκας, διέταξε και τους φυλάκισαν δεμένους χειροπόδαρα, χωρίς να τους δίδεται καθόλου ψωμί και νερό. Οι Άγιοι πέρασαν τη νύκτα προσευχόμενοι. Μεταξύ άλλων, έλεγαν: «Ευλογούμε, Κύριε, εσένα, το βασιλιά της δόξας. Διότι συ είσαι η αληθινή ζωή, που θυσιάστηκες για μας τους αμαρτωλούς, ο Υιός του αληθινού Θεού. Ένωσέ μας, Κύριε, ώστε όλοι μαζί με μια ψυχή να σε ομολογήσουμε και όλοι μαζί να πεθάνουμε». Το πρωί ο Λυσίας, αφού τους έβγαλε από τη φυλακή, τους ρώτησε αν μετάνιωσαν και επανήλθαν στους θεούς του κράτους. Οι Άγιοι με ένα στόμα απάντησαν: «χριστιανοὶ ἐσμέν». Είμαστε χριστιανοί. Με μανία τότε ο Λυσίας διέταξε και τους έκοψαν χέρια και πόδια, και έπειτα τους έριξαν στη φωτιά. Έτσι, όλοι μαζί αξιώθηκαν να πάρουν το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.



Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Στρατὸς θεοσύλεκτος, παρεμβολὴ ἱερά, νομίμως ἀθλήσαντες ὑπὲρ τῆς δόξης Χριστοῦ, ἐν Πνεύματι ὤφθητε, Μάρτυρες τοῦ Κυρίου, Τεσσαράκοντα πέντε, λύσαντες δι' ἀγώνων, τὴν πολύθεον πλάνην διὸ ἠμῶν τοὺς ἀγῶνας, πάντες δοξάζομεν.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Οἱ Μάρτυρες σου Κύριε, ἐν τῇ ἀθλήσει αὐτῶν, τὸ στέφος ἐκομίσαντο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· σχόντες γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλον· ἔθραυσαν καὶ δαιμόνων τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτῶν ταῖς ἱκεσίαις Χριστὲ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.



ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ

СТРАДАЊЕ СВЕТИХ ЧЕТРДЕСЕТ ПЕТ МУЧЕНИКА: ЛЕОНТИЈА, МАВРИКИЈА, АЛЕКСАНДРА, СИСИНИЈА, ДАНИЛА, АНТОНИЈА
и осталих, пострадалих у Никопољу Јерменском

Незнабожни цар Ликиније, примљен од Константина Великог као сацар, владајући источним земљама, издаде заповест у целом царству свом: да предају на разне муке и смрти хришћане који неће да се поклоне идолима, и да им се одузимају имања за подизање идолских храмова, купатила и обнављање градова. Када ова заповест стиже у Никопољ Јерменски, незнабошци стадоше припремати различита оруђа за мучење хришћана и почеше многе верне хватати и одводити на мучење. Тада се четрдесет и нешто више слугу Христових састадоше и решише да не чекају да их незнабошци похватају, него да сами добровољно изађу пред суд, исповеде име Христово и даду себе на мучење. Међу њима најглавнији беху: Леонтије, Маврикије,



STRADANJE ΙΕΡΑ σαράντα πέντε ΜΑΡΤΥΡΕΣ: Λεόντιος, ο Μαυρίκιος, ο Αλέξανδρος, SISINIJA, Danila, Antonija 
και άλλοι, θύματα της αρμενικής Nikopolje

Neznabožni αυτοκίνητο Likinije, που έλαβε ο Μέγας Κωνσταντίνος ως SACAR, τις βασιλεύοντας ανατολικές χώρες, που εκδίδεται μια εντολή σε όλη την αυτοκρατορία του: να διδάξει σε διάφορα βάσανα και το θάνατο Χριστιανοί να μην λατρεύουν τα είδωλα, και να αφαιρέσει την ιδιότητα να αυξήσει ειδωλολατρικούς ναούς, λουτρά και αναζωογόνηση των πόλεων. Όταν αυτή η σειρά έφτασε στο Nikopol Αρμενίων, έθνη άρχισε να προετοιμάζει διαφορετικά εργαλεία για βασανισμό χριστιανούς και πολλοί από τους πιστούς άρχισαν να πιάσει και να στραγγίξει για τα βασανιστήρια. Στη συνέχεια, οι σαράντα-κάτι περισσότερο υπηρέτες του Χριστού ήρθε μαζί και να σώσει όχι να περιμένει για να συλλάβουν τους Εθνικούς, αλλά για τον εαυτό τους εμφανίστηκαν οικειοθελώς ενώπιον του δικαστηρίου, ομολογώ το όνομα του Χριστού, και να δώσουμε στον εαυτό μας τα βασανιστήρια. Πρώτιστος μεταξύ τους ήταν: Leontije, ο Μαυρίκιος, ο Δανιήλ, ο Anthony, ο Αλέξανδρος, διάσημους ανθρώπους, και καταγωγής και υποτροφία και ενάρετη ζωή. Όλοι βγήκαν μαζί πριν από τα κεφάλια των αρμενικών αρχών Lisieux και είπε ότι, ως Χριστιανοί. Θαύμασε single-minded ενότητας τόσων πολλών ανθρώπων και ηρωικό εθελοντική ταυτολογία τους βασάνισαν, ο αρχηγός τους είπε: Από πού είσαι; και όταν μάθουν να μην δώσει μακριά θεούς μας; Απάντηση συμβούλια Aleksandar: Το τοπικό είναι μερικά έξω από την πόλη, μερικά από τη χώρα, η χώρα αυτή είναι η πατρίδα μας, και ο πατέρας μας είναι η ουράνια ο Χριστός? Αυτός μας διδάσκει να μην λατρεύουν ψεύτικους θεούς, κουφός και τυφλός, το έργο των χεριών των ανδρών. - Ο επικεφαλής είπε, Και πού είναι ο Χριστός σας; δεν θα είχε να σταυρωθεί, και πεθαίνει; - Άγιος Λεόντιος απάντησε: Όταν ξέρεις ότι ο Χριστός μας πέθανε, ξέρω ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς και να ανέβει στον ουρανό. Επειδή εθελοντικά να πεθάνει για μας και αναστήθηκε ως τον Υιό του Θεού. - Ο επικεφαλής ρώτησε: Είναι ο Χριστός είναι τώρα ζωντανός {Jathumbnail off};

- Leontije απάντησε ο αρχηγός, τους θεούς σου δεν ζουν μετά τον θάνατο, και ο Κύριος της ζωής μας για πάντα, αν και ήταν νεκρός για ένα μικρό χρονικό διάστημα για τη σωτηρία της δικής μας. Με το θάνατό του μας έχει διασωθεί από τον αιώνιο θάνατο στη ζωή, εμάς και να μας διδάξει να πεθάνει σαν κι αυτόν, να ζήσουμε μαζί Του σε μια ατελείωτη ζωή.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής στάθηκε να επαινέσω τους θεούς τους: ο Δίας, ο Απόλλωνας, Asklipija και άλλα. Σε αυτό το ιερό Leontije είπε, είναι ο θεός σου Δία; - Ο αρχηγός απάντησε: Κυβερνά τους ουρανούς? πατέρας όλων των θεών. - Leontije απάντησε: τοποθέτηση ότι ο Θεός είναι δίκαιος, καθαρό, χωρίς αμαρτία? Τι λες εσύ στο θεό σου Δία; - Ο αρχηγός απάντησε: Καλώ τον ορθό, αγνό και αναμάρτητος. - Σε αυτό το ιερό Leontije είπε, πώς είναι ο Δίας μόνο όταν ο πατέρας του Crown αποκρούσει τον θρόνο; ως καθαρή και χωρίς αμαρτία, όταν ο ίδιος τη δική αδελφή του Ήρα πήρε τη σύζυγό του και μόλυναν συζύγους πολλών άλλων ανδρών; Και όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες μόλυναν και διαπράττουν τα πιο ποταπή βδελύγματα. Πώς, λοιπόν, είναι μια τέτοια αμαρτωλός θα μπορούσε να είναι ένας θεός; Και όταν ο Κύριος σας αμαρτωλός, τότε χρειάζεται μια δεύτερη Θεό, χωρίς αμαρτία, ότι θα το φτιάξω.

Πληρούσαν την οργή του επικεφαλής Lisij εξαγριωμένα είπε: Ποιος έδωσε το δικαίωμα να κρίνουν τους θεούς μας, το κακό κεφάλι; Μπορούν πιστεύει ότι οι θεοί, εγώ δεν θα σας κουράσω, αλλά εγώ είμαι πρόκειται να σας σκοτώσει όλους τρομερά!

- Σε ποιο ιερό Leontije είπε να μην θυμώσει, Γενική, ακούγοντας την αλήθεια. Μήπως δεν είναι οι άνθρωποι των προβλεπόμενων νόμων, κανείς δεν μπορεί να φωνάξει μια γυναίκα, ούτε η αδελφή να λάβει μια σύζυγο, ούτε nepravdovati ή να σκοτώσει; Και αν κάποιος τολμήσει να ενεργήσει αντίθετα με το νόμο, κάλεσε τους νόμους δράστη, και υπόκειται στο δικαστήριο και τη θανατική ποινή. Και τους θεούς σου, ως ανθρώπινα όντα, γεμάτη από όλα τα κακά και τις ανομίες, ήταν πόρνοι, μοιχοί, και ο δολοφόνος όπως zakonoprestupnici τους αξίζει σε μεγάλο βαθμό την τρομερή κρίση και πολλοί της θανατικής ποινής. Έτσι, θα πρέπει να θεοί ανομίας σας υποδεέστερη σε ανθρώπινους νόμους και να μιμηθούν τους ανθρώπους που ακολουθούν αυστηρά το νόμο, και να είστε δικαστές θεούς σου, οι θεοί και οι δάσκαλοι μέχρι να διορθωθεί. - Ο αρχηγός απάντησε: O, preludi! όχι ο Θεός σας για να σταυρωθεί ως κακοποιός; αλλά όταν οι θεοί για να μας σταυρώθηκε; - Συμβούλια Απάντηση Leontije: Raspe για μας ο Χριστός ο Θεός μας, και εμείς δοξάζουμε το βάπτισμά Του και τους θεούς σου αναβοσβήνει, το χρώμα του σταυρώθηκε ο Θεός μας, και έφυγε μακριά από τις δυνάμεις του βαπτίσματος. Ο Θεός μας πρόθυμα υπέφερε στο σταυρό, και τους θεούς σου και που δεν επιθυμούν χάθηκαν από την πικρή θάνατο. Ο Θεός μας είναι ο Σωτήρας της ανθρωπότητας, και τους θεούς σας δήμιος ανθρώπους. Ο Θεός μας είναι αλήθεια, και τους θεούς σας είναι ψευδείς, και δεν είναι θεοί, αλλά Besi i pagubne απατεώνες? επειδή οι ίδιοι έχασαν τη ζωή τους, και εκείνοι που λατρεύουν το παράδειγμά τους στην αιώνια καταστροφή.

Εξοργισμένος με τα λόγια αυτά του Αγίου Leontija, ο αρχηγός διέταξε να νικήσει τις πέτρες στο στόμα όλοι οι ομολογητές του Χριστού, λέγοντας: Αφήστε τους να είναι χτυπημένο στόμα, από το οποίο προέρχεται το χούλα θεούς μας. - Broken Άγιοι με τη σειρά του, είπε, Ας Θεός να σας χτυπάει, υπηρέτης του Σατανά! γιατί όταν άκουσαν την αλήθεια, εσείς κρίνετε άδικα, αφού είσαι μεθυσμένος ασέβεια!

Τότε ο βασανιστής τους διέταξε όλους να δεσμεύεται στις αλυσίδες σιδήρου και ρίχνονται στη φυλακή. Συμβούλια είναι στη φυλακή, καθώς και στο παλάτι, χάρηκαν στον Θεό Σωτήρα μου, και τραγουδούν τα ψαλμούς του Δαβίδ, επειδή ορισμένα από αυτά από την παιδική ηλικία είχαν συνηθίσει στο βιβλίο. Ένας ιερός Leontije τους sokoljaše όλες αυτές τις λέξεις: Σκόρδο αδελφούς και υπηρέτες του Χριστού! να φέρει όλα τα δεινά! Ξέρεις από την Αγία Γραφή πόσοι υποφέρουν από την δίκαιος Ιώβ και ποι στα δεινά του Κυρίου μας, και πώς θα περατωθεί πεθαίνουν και άλλα ιερά υπηρέτες Του. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής να αποκεφαλιστεί, Stefan πέτρες σκότωσε Πέταρ ολοταχώς σταυρώθηκε, Thomas τρυπημένα με ένα δόρυ, ένα άλλο πεθαίνουν στον Κύριο διάφορους θανάτους μάρτυρας του. Πόσοι άγιοι υπέφεραν για τη βασιλεία του Αδριανού, Δεκίου, ο Μαξιμιανός και άλλες προηγούμενες neznabožnih αυτοκράτορες, όχι μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες, όπως ακούμε το Άγιο Tekli, Ευφημία, Capitolini, Julita και σε άλλες αγίων μαρτύρων, των οποίων τα ονόματα είναι γραμμένα στο βιβλίο της ζωής στον ουρανό . Πώς είναι ηρωικό αγώνα και νίκησε τον διάβολο! Και όταν οι γυναίκες Bise τόσο γενναίος, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να είμαστε γενναίοι και ανίκητος και ότι οι ψυχές τους θέση για τον Χριστό τον Θεό μας, ο οποίος τοποθετείται ψυχή του για μας στο σταυρό.

Τέτοιες λέξεις ιερό αδελφούς bodraše Leontije, και όλοι διακαώς επιθυμούμε ότι κάθε είδους μαρτύρια που υπέστη για τον Χριστό. Θερμότητας πιέστηκε και δίψα μεγάλη Μόρας ιερό? utom ήρθε στη φυλακή για να τους επισκεφθούν μια ευγενή και ευσεβή γυναίκα που ονομάζεται Vlasijana? φέρνει ομαλά κρύο νερό από ένα κοντινό πηγή και ποτίζονται τους. Το προκύπτον πέρασε τη νύχτα σε προσευχές και ιερά ψαλμωδία ψαλμών. Δεν κοιμάται εκείνη τη νύχτα δεν είναι ο κύριος Lisij λόγω αιτιολογημένη σε οποιοδήποτε κόπο να θέσει το φυλακισμένο υπηρέτη του Χριστού. Και όταν αποκοιμήθηκε πριν από την αυγή, είναι το όραμα της san είπε στο διάβολο και είπε: Να είναι σταθερή, Lisij? Εγώ είμαι ο Θεός Asklipije, ανελέητα βασανιστήρια Χριστιανούς που βλασφημούν εναντίον μας, επειδή πρόφερε πολλά άσχημα πράγματα για εμάς στο μπουντρούμι? θα πρέπει να καταστρέψετε πολλούς διαφορετικούς τύπους μαρτύριο όσο το δυνατόν συντομότερα.

Όταν ξύπνησα από τον ύπνο, το κεφάλι στο πρώτο φως κάθεται στο δικαστήριο, η οποία πραγματοποιείται πριν από τα ιερά αλυσοδεμένος σκλάβοι, και είπε προς αυτούς, λατρεύουν τους θεούς, και θα γίνει αυτοκράτορας τους φίλους μας, και ο καθένας από εσάς θα πάρει διακόσια χρυσά νομίσματα, νέα όμορφα φορέματα, ζώνες, prinećemo θυσία, θα φιλοξενήσει ένα συμπόσιο και proveselićemo μαζί. Μην ακούτε εμένα, θα βασανιστεί σοβαρά. Ωστόσο, μπορώ να σας ρωτήσω: δεν lišavajte τον εαυτό σας αυτή τη γλυκιά ζωή? Δεν rastajte της συζύγου, των παιδιών και τους φίλους του? θυσία να απαγορεύσει ένα από τους θεούς μας. - Sveti είπε, ως ένα στόμα: Ας είσαι το καταραμένο βασανιστή με τους θεούς σας! θα prin θύματα Μπεσίμ ακάθαρτο? δεν χρειαζόμαστε δεν είναι χρυσός σας, χωρίς ρούχα, χωρίς γιορτές, δεν φιλία, γιατί είναι ο Κύριος Χριστός πλούτο μας, και τα ρούχα, και τα τρόφιμα και τα ποτά? Αυτός είναι ο Πατέρας μας, και πιο αγαπητούς φίλους, και είμαστε έτοιμοι να υποβάλει σ 'Αυτόν πεθάνουμε όλοι.

Τότε ο βασανιστής διέταξε ότι όλοι τους γυμνοί παχύσαρκα στους θαλάμους βασανιστηρίων και τα σιδερένια καρφιά τρίβουν το σώμα τους. Και αγίων μαρτύρων Bise Τριμμένο καιρό μέχρι το μεσημέρι, όταν ο ήλιος παρά UPEC και ο αρχηγός πήγε στο σπίτι? ένα αγίων μαρτύρων, ξύνεται μέχρι το κόκαλο, της τάξης των βασανιστών Bise πάλι κλειδωμένο στη φυλακή. Μια ευσεβής σύζυγός Vlasijana προαναφερθέντα τους επισκεφθούν και πάλι μέσω διαλόγου να πίνουν το νερό, έχει εξαντληθεί από τις πληγές και τη δίψα. Rashladivši είναι ιερή και ευλογημένη τη γυναίκα, προσευχήθηκε για την ίδια και για τα παιδιά της, και χάρη στο Θεό που καταδέχτηκε να υποφέρουν γι 'Αυτόν.

Όταν τα συμβούλια κάθονταν στη φυλακή, βλέποντας ότι κάποια συμβούλια Leontije μεταξύ των αδελφών έχουν τεράστιο πόνο από τις πληγές, και φοβόταν ότι μερικοί απ 'αυτούς, επειδή δεν τα απόβλητα της πίστης? Ως εκ τούτου, προσευχήθηκε στο Θεό να τους δώσει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσει τους επιχείρηση. Η πόλη με τη σειρά του ήταν μια επιφανής πολίτης που ονομάζεται Ηρώδη, ο οποίος potčinjavaše Έλληνες, και η οποία απολαμβάνει σεβασμό για εσάς ως επικεφαλής σύμβουλος. Ο πολίτης imađaše γραφέας Φιλίνα, ο οποίος άναψε Leontije voljaše λόγω της καλής φύσης του. Sveti δουλειά για αυτόν, και όταν Filin ήρθε για να φυλάνε το ιερό διαλόγου Leontije είπε: Αδελφός Filin, πείτε κ Ηρώδη, αν υπάρχει δουλειά πήγε στον αρχηγό, αφήστε το να μας θυμίζει, και αφήστε τον να μας ενημερώσετε αύριο επιβάλει ποινή του θανάτου.

Filin πήγε και να μεταφέρει ένα μήνυμα στον Ηρώδη. Εκείνη τη στιγμή ο επικεφαλής καλείται να τον εαυτό Iroda σε δείπνο, αλλά δεν πάει κάτω αμέσως, και ο επικεφαλής τον περίμενε. Στη συνέχεια, ο επικεφαλής δουλειά και πάλι μετά από αυτόν, αλλά ο Ηρώδης ήρθε αργά και είπε, δεν μπορώ να φάω, γιατί είδα τους κατάδικους τσιπ από το οποίο να ρέει τόσο πολύ αίμα, και με αηδία, και είμαι άρρωστος στο στομάχι μου, και το στομάχι μου δεν μπορεί να να λάβουν τα τρόφιμα? Μου έρχεται να κάνω εμετό. - Ο επικεφαλής ρώτησε, Τι να σας συμβουλεύσει, τότε, τι μπορώ να κάνω με αυτούς; - Ηρώδης είπε, Ας τους αφήσουμε να πεθάνουν αύριο. Μπορούν καταχραστές εντολές του αυτοκράτορα και αξίζουν το θάνατο, γιατί δεν σας σκοτώσει σήμερα; - Στη συνέχεια, ο επικεφαλής υποσχέθηκε με όρκο να κα αύριο να παραδοθεί στο θάνατο.

Ακούγοντας αυτό, Filin έσπευσε στη φυλακή και να εκτελέσει το ιερό Leontija γι 'αυτό. Μετά την εκμάθηση αυτό, είμαστε αδέρφια χάρηκαν ότι αύριο θα πεθάνω για τον Χριστό, και ευλόγησε Φιλίνα για τις προσπάθειές του. Και πέρασε όλη τη νύχτα στην προσευχή, την προετοιμασία για το θάνατο. Στην προσευχή, λέγοντας: Ο Κύριος ο Θεός των πατέρων μας, δόξασε το άγιο όνομά Του μέσα μας, συντετριμμένη ψυχή και ήσυχο πνεύμα, προσευχόμαστε σε Σένα. Νας, που οι ίδιοι τους εαυτούς μας προσφέρει ως θυσία ζώσα για να σας, λάβετε ως εξιλαστήριο πρόβατα και αρνιά, και αφήστε αυτό να είναι η θυσία μας ευχάριστο για εσάς! Δεν υπάρχει καμία ντροπή για όσους εμπιστεύονται σε σας. Ξέρεις, Κύριε, που μου zavolesmo, και σας αρέσει ο ίδιος έδωσε στο θάνατο. Ως εκ τούτου, τα μέτρα αυτά όλοι μας ότι κανείς από την οικογένεια δεν είναι απούσα, ότι επειδή δεν θα ήταν εχθρός μας γέλασε και χάρηκε.

Έτσι ζήτησε από έναν άγιο, και Σοκόλη ο ένας τον άλλο. Και τη νύχτα που τραγουδούν ένα μεγάλο ψαλμό στην κηδεία του, ο Ψαλμός: Ευλογημένος neporočnij στο δρόμο ... (. Ψαλμ 118, 1, ...). Όταν otpojaše ψαλμό, ένας άγγελος του Κυρίου, που γεμίζουν με το φως των φυλακών και τους είπε: "Χαίρε, υπηρέτες του Χριστού, κοντά στο τέλος του σας, τα ονόματά σας γραμμένο στον ουρανό? Κρατήστε την εμπιστοσύνη, ο Κύριος είναι μαζί σου. "- Το λέω αυτό, ο άγγελος αναχώρησε. Και υποκλίθηκε, blagodariše Θεό.

Εκείνη την εποχή τα δύο τους δεσμοφύλακες, και Menej Virilad, που προέρχονται Αιγύπτιοι, δεδομένου ότι δεν κοιμάμαι, είδαν ένα φως που έσπειρε στη φυλακή, και άκουσαν τη φωνή των αγγέλων, αλλά οι άγγελοι δεν έχουν δει. Είπα Menej Viriladu: Βλέπεις, αδελφέ, που προορίζεται από τον αυτοκράτορα για τους στρατιώτες; Είμαι φίλος των χριστιανών από την αρχή, επειδή δεν περνούν από την άνομη από την εύλογη και να κρατήσει την πίστη σας στο Θεό, Τον λατρεύουν ημέρα και νύχτα? και ο καθένας στη ζωή του δεν συνιστούν αδικία, δεν προσβάλω κανέναν, δεν φαίνονται για την ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων, αλλά και τη διανομή του, όλη την αγάπη, όλα καλά, όπως γνωρίζετε πολύ καλά. Και τι είναι η ζωή εκείνων που σύμφωνα με την αιγυπτιακή έρημο περιφέρονται; Δεν είναι παράξενο και θαυματουργό; επειδή κάνουν θαύματα. Σκέφτομαι εδώ για να έχετε πρόσβαση σε αυτά στη φυλακή, και για μένα παρακαλώ μαζί μου μαζί μου? Και σένα, αδελφέ, τι νομίζεις; - Virilad Απαντήσεις: Το ίδιο με εσάς. Εκεί είμαστε ανάξιοι udostojismo δει το φως που λάμπει πάνω τους ο Θεός τους, τους οποίους πεθαίνουν με χαρά. Αν κάποιος σταματήσει να αναγκάσει τον επικεφαλής της να πεθάνει για τον Δία ή τον Απόλλωνα, ή Asklipija, ή ma οποιοδήποτε από τους θεούς, αν ήθελε να πεθάνει; Καθόλου, γιατί αγαπά αυτή τη ζωή. Ο Χριστιανός δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό μας και άφοβα να πάει σε θάνατο για τον Θεό του, και από Αυτόν udostojavaju όπως σκλάβος, τι οι θεοί οποιουδήποτε από τους οπαδούς τους ποτέ δεν είπε. Γιατί λοιπόν να μην πλησιάσει αυτούς τους δίκαιους ανθρώπους και ο Θεός είναι αλήθεια;

Δεδομένου ότι οι δύο posavetovaše, δύο φρουρούς πήγαν μέσα από τα μπουντρούμια του pripadoše στους αγίους, λέγοντας: Κύριοι, εμείς, οι υπηρέτες του αληθινού Θεού, του Χριστού, και θα λάβετε ανάμεσά μας, γιατί πιστεύουμε στον Κύριο Ιησού Χριστό, vozljubivšeg σας, και σας παρακαλώ να προσευχηθείτε για τον να έχουμε το μερίδιο ευπρέπεια μαζί σας. - Αγιασθήτω χαρούμε για τη μετατροπή τους στο Θεό και celivaše τους, λέγοντας, είστε αδέλφια μας, ο Κύριος μας, γιατί την έφερε στην ομολογία του Αγίου όνομά Του, και θα σας δώσει μια ανταμοιβή ίση με μας, καθώς και εκείνες που στην ενδέκατη ώρα ήρθε στο αμπέλι του ( . sr Ματ 20:. 1-16).

Το επόμενο πρωί, ο επικεφαλής Lisij βγήκε με στρατιώτες έξω από την πόλη σε ένα μέρος όπου είχε την πρόθεση να καταστρέψει αγίων Μαρτύρων, όχι μακριά από το ποτάμι που ονομάζεται Λύκος. Με τη δημιουργία εκεί δικαστηρίου, διέταξε ότι τα ιερά μάρτυρες έφεραν από το μπουντρούμι πριν από αυτόν. Βλέποντας ότι δύο από τους φρουρούς των φυλακών εντάχθηκε στο ιερό αιχμαλώτους, ένας διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε πρώτη Apian του: Κοιτάξτε, αυτοί οι ανόητοι θέλουν να πεθάνουν! Δεν είναι η ζωή καλύτερη από το θάνατο; - Apian με τον ίδιο, είπε: Μην τα βάζετε στο πικρά μαρτύριο! - Όχι, απάντησε ο αρχηγός, γιατί θα είναι φαβορί μαρτύριο, και θα γυρίσει και πάλι στους θεούς, και, επομένως, να παραμείνουν ζωντανοί? και δεν θέλω να παραμείνουν ζωντανοί, παρά να πεθάνει. Ως εκ τούτου, θα εκδώσει όλες ποινή του θανάτου.

Και όταν οι άγιοι μάρτυρες πριν τον ορίσετε στο γήπεδο, τους είπε να μην το θέμα της πίστης και δεν ρυθμίσετε την χωρίς βασανιστήρια, αλλά αμέσως καταδίκασαν σε θάνατο, και έγραψε αυτό ετυμηγορία: «Αυτά τα σαράντα πέντε ανθρώπους της χριστιανικής πίστης που στέκονται μπροστά μου στο δικαστήριο, το οποίο Καίσαρα δεν ακούει τις παραγγελίες και τους θεούς pohuliše των προγόνων τους, να διατάξει έχω να υποβάλλεται στις κυρώσεις που τους αξίζει μετά τα έργα τους: το πρώτο τσεκούρι τους κόψουν τα χέρια και τα πόδια, στη συνέχεια να παραδώσει τους να sažeženje φωτιά, φωτιά και το υπόλοιπο των οστών τους ρίχνονται στο ποτάμι ".

Τσιράκια αμέσως και των φυτών μαρτύρων στο έδαφος και άρχισαν να κόβουν τα χέρια και τα πόδια τους. Bejas όμως τρομερή ζέστη του ήλιου, και οι άγιοι μάρτυρες από τον πόνο από την αφόρητη ζέστη παρά ožedneše, και σε αυτούς που υποφέρουν ορισμένοι πεθαίνουν, κάποια ελάχιστα disahu, κάποια ηρωικά πάσχουν στροφή υποστήριξη. Ένας από αυτούς ονομάζεται Janikit, κοιτάζοντας τα χέρια και τα πόδια του κόψει, osmehivaše και είπε, Κοιτάξτε πόσο θεριστής δρεπάνι δαμάσκηνου άκρα ως τα αυτιά μου! - Μια ιερή Sisinije, κολυμπούν στο αίμα του, κυλήσει σε μία κοντά στην πέτρα, και άνοιξε το στόμα του, προσευχήθηκε στον Θεό: Κύριε, Χορηγό όλων των αγαθών, έχετε συνηθίσει στο νερό έρημο istocie από την πέτρα και ποτίζονται τα διψασμένα Ισραηλίτες, που τώρα άνοιξε αυτή την πέτρα και τραβήξτε προς τα έξω το νερό και ξεσπάσει μου λίγο, γιατί βλέπεις τη δίψα μας με την οποία χάνουμε.

Δεδομένου ότι έτσι προσευχήθηκε στο Θεό, η πέτρα μετακινηθεί ξαφνικά, και έκρηξη, και διανέμεται από την αυτο πηγή πόσιμου νερού. Napivši το νερό, άναψε Sisinije ευλογεί τον Κύριο, λέγοντας: Εγώ σας ευχαριστώ, Θεέ μου, τι είμαι διψασμένος ποτίζονται, καθώς η μητέρα του βρεφικού γάλακτος! Σας ευχαριστούμε, φροντίδα μου, εσείς δεν μου περιφρονημένος, δούλο Του! Αλλά σας παρακαλώ, μην περιφρονούν και αγαπητοί αδελφοί μου, υπηρέτης σας, και να δροσίσει τους Moraine δίψα, ρίχνει για τα αόρατα δροσιά της χάρης Του, και να ενισχύσει όλους μας τελειώνει μαζί με την ελπίδα της σου? αλλά αυτή η πηγή, σου δύναμη που προέρχεται, να ανανεώσετε το αρχαίο θαύμα, δεν τρέχει στο τέλος του κόσμου και να δώσει αυτό το νερό άφθαρτο χάρη και δύναμη στη δόξα Σου, Χριστέ, και σου Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, και στη μνήμη μας υπηρέτες και σαράντα πέντε σου μάρτυρες απώλειες για εσάς.

Εκείνη τη στιγμή το σύνολο των υπαλλήλων έσωσε ένα τεράστιο σωρό από ξύλα, και άρχισαν να λαμβάνουν τα ιερά μάρτυρες και να τους πετάξετε στη φωτιά? μερικοί από αυτούς ήταν ακόμα ζωντανοί, κάποιοι ήδη πεθάνει? δεν λέκτορες υπηρέτης με τους ζωντανούς και τους νεκρούς sažeženju. Μαρτύρων ρίψη τους στη φωτιά, υπηρέτης των αριθμών, αλλά τους ήταν ένα λιγότερο? και έκπληκτος, άρχισαν να τον ψάχνουν. Στη συνέχεια, το ιερό Sisinije, που βρίσκεται πέτρινο χωριό istočivšeg νερό, απάντησε, λέγοντας: Εδώ είμαι! να μου εγώ να το μεταφέρετε στη φωτιά! - Οι υπάλληλοι τον πήρε και παρασύρεται στη φωτιά.

Δεδομένου ότι οι άγιοι μάρτυρες καεί και η φωτιά σβήνει, άρχισαν να αναζητούν το υπόλοιπο των οστών στις στάχτες των μαρτύρων, και τι βρήκαν, συγκεντρώθηκαν σε μια τσάντα, και να το πάρετε στο ποτάμι και Λύκος ξεφορτώσουν. Ο ποταμός δέχεται στον εαυτό του τα οστά των αγίων ως ένα πολύ πολύτιμο θησαυρό, και να τα αποθηκεύσετε σε ένα μέρος nedubokom κοντά στην ακτή, ρεύματα του όλα αυτά συναρμολογούνται μαζί. Στη συνέχεια ήρθαν οι ευσεβείς ανθρώπους και τους βρήκε αβίαστα? Πήραν κάθε ένας από αυτούς, και κράτησαν τη θέση στο σκόρδο μέχρι να πεθάνει neznabožni αυτοκίνητο Likinije, κυβερνήτης του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος κυβέρνησε το ανατολικό μισό της αυτοκρατορίας, και όχι βασίλεψε Κωνσταντίνου Ι, και δεν δίνεται η ελευθερία της Εκκλησίας του Χριστού σε ολόκληρο το σύμπαν. Στη συνέχεια, τα οστά αυτών των αγίων μαρτύρων Bise δείξει σε όλους, και η εκκλησία θα κατασκευαστεί στο όνομά τους. Και έδωσαν την επούλωση των ιερών λειψάνων τους και από ποια πηγή, η οποία φωτίζει Sisinije εκτελούν τις προσευχές τους.

Υπέστη Αγίων Μαρτύρων σαράντα πέντε δέκατο του Ιουλίου σε Νικόπολη Αρμενίων Igemon της Lisieux, για Likinijeva βασιλεύει στα ανατολικά, ενώ ανάμεσά μας ακμάζει Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον οποίο με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, είναι τιμή και δόξα, τώρα και πάντα και σε όλες τις εποχές. Amin.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου