Κύπρος

Ἁγία Μαρίνα ἀπό τόν Ἱ.Ν. Ἀποστόλου Ἀνδρέου Μέσα Γειτονιᾶς Λεμεσός Κύπρου



  Οι εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας στην επαρχία Λάρνακας

Παραθέτουμε κατά χρονολογική σειρά αρχαιότητας τις εκκλησίες της Αγίας σε χωριά της επαρχίας Λάρνακας:
1. Μαρί 14ος αιώνας, 2. Πυργά 14ος, 3. Ξυλοτύμπου 15ος, 4. Ψεματισμένος 16ος, 5. Τερσεφάνου 16ος, 6. Οδού 18ος, 7. Οι υπόλοιπες ανάγονται στην περίοδο της τουρκοκρατίας και της αγγλοκρατίας και βρίσκονται στις κοινότητες των Αγγλεισίδων, των Πάνω Λευκάρων, του Μενεού, της Μοσφιλωτής, της Οράς, των Τρούλλων και του Ψευδά.
Από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις προαναφερθείσες δεκατρείς κοινότητες, ξεχωριστή θέση κατά την προσωπική μου άποψη από πλευράς αισθητικής, κατέχει η εκκλησία της Οδού (φωτογρ). Είναι η μοναδική που έχει ξύλινη οξυκόρυφη στέγη. Κτίστηκε το 1777, είναι μικρή σε μέγεθος και φυλάσσει εικόνες του πρώτου μισού του 16ου αιώνα ζωγραφισμένες από τον Κύπριο αγιογράφο Βασίλειο, ο οποίος υπογράφει τα έργα του με το πρωτόγραμμα του ονόματός του «Β».
Η εικόνα της Αγίας Μαρίνας στην παρούσα ανάρτηση βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Μελίνη.
Βιβλιογραφία: Σωκράτης Τ. Αντωνιάδης, Μεσαιωνικά Κατάλοιπα στην Επαρχία της Λάρνακας, Λάρνακα 2012.








Εξωκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας Λετύμπου Κύπρου

Η κοινότητα της Λετύμπου βρίσκεται στην επαρχία Πάφου, στη γεωγραφική περιφέρεια των αμπελοχωριών, γύρω στα 14,5 χμ. βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου.Η Λετύμπου είναι κτισμένη σε μέσο υψόμετρο 380 μέτρων. Το λοφώδες τοπίο του χωριού, είναι διαμελισμένο από το ποτάμιο δίκτυο, του ποταμού της Έζουσας.Το Εξωκκλησάκι αυτό, βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού, λίγο πιο πάνω από την εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου.

Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το πότε κτίστηκε. Σήμερα το εξωκκλήσι είναι ερείπιο. Από τους σεισμούς και το πέρασμα των χρόνων, το Εξωκκλησάκι κατέρρευσε. Φρόντισαν όμως οι κάτοικοι να τοποθετήσουν εκεί στο ερείπιο, ένα καντήλι, ν’ ανάβει για την Αγία Μαρίνα μέσα σ’ ένα μικρό εικονοστάσι μαζί με την εικόνα της.

Την Αγία Μαρίνα βέβαια, η κοινότητα Λετύμπου, τιμά στις 17 Ιουλίου με λειτουργία που γίνεται στη κεντρική εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, όπου γίνεται και η λιτάνευση της άγιας εικόνας της.





H αγία Mαρίνα
έτος 1858
Συλλογή Mονής Σιμωνόπετρας
A' όψη αμφιπρόσωπης χαλκογραφημένης πλάκας
35 x 24 εκ.
Tόπος χάραξης: Άγιον Όρος
Xαράκτης: Eυθύμιος ιεροδιάκονος
Eπιγραφές: στο μέσον των περιθωρίων, πάνω: X(E)IP. E(Y)Θ(Y)MIOY I(E)P(O)Δ(IA)K(ON)OY και κάτω: 1858.


Αγία Μαρίνα - 1858 

H αγία Mαρίνα κρατάει με το αριστερό της χέρι σφιχτά από τα μαλλιά ανθρωπόμορφο τέρας και ετοιμάζεται να το χτυπήσει στο κεφάλι με σφυρί που βαστάει στο υψωμένο δεξί της χέρι. Tο φοβερό πρόσωπο του δράκοντα φαίνεται από το πλάι, με τη μεγάλη αιχμηρή του γλώσσα να ξεπηδάει ανάμεσα από τα κοφτερά δόντια. Έχει κέρατα, φτερά στούς ώμους και πόδια αρπακτικού, ενώ εντυπωσιάζουν τα μάτια που βρίσκονται διάσπαρτα στα δύσμορφα μέλη του. Πίσω από την αγία εικονίζεται επιβλητικό λιθόκτιστο κτίριο που παριστάνει τη φυλακή της και στην πάνω αριστερή γωνία ξεπροβάλλει το χέρι του Θεού που την ευλογεί.Παρόλο που ο παλμός της κίνησης της αγίας αποδίδεται σωστά, με το σώμα της ελαφρά λυγισμένο και με το πέπλο της να ανεμίζει, το ήρεμο και σχεδόν χαμογελαστό της πρόσωπο δεν αρμόζει με την ένταση της σκηνής.
H αγία Mαρίνα έζησε τον τρίτο αιώνα, φυλακίστηκε σε νεαρή ηλικία και στη συνέχεια μαρτύρησε για την πίστη της. Σύμφωνα με το συναξάρι της, το επεισόδιο που εικονογραφείται εδώ συνέβη όταν στο κελλί της φυλακής της μπήκε ένας απειλητικός δράκοντας κι εκείνη, με τη βοήθεια του Θεού, βρέθηκε μ' ένα σφυρί στο χέρι με το οποίο σκότωσε το θηρίο.
Mέ το ίδιο θέμα είναι γνωστά δύο ακόμη έργα που ακολουθούν εικονογραφικά την παρούσα χαλκογραφία.
Bιβλιογραφία: Aδημοσίευτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου